търси
cnsys последен брой търсене архив абонамент за услугата
"Монитор"  13 април 2009 , 22 стр.
"Конфикър" подмина България, удари Израел

Компютърният червей "Конфикър", за разкриването на чиито автори "Майкрософт" предлага награда от 250 000 долара, е подминал България по 1 април. Очакваше се тогава той да нанесе силен удар по компютърните мрежи.

"В рамките на България не беше нещо изключително. Първо, този вирус е относително стар. Второ, това е реплика на една стара технология. Това е компютърен червей, който, пуснат на едно място, сам започва да пълзи и да се разпространява. Той погасява домейните и не може да работи пощата. Едно от нещата, които прави, е, че изведнъж целият управленски потенциал на инфраструктурата изчезва. Дори и уебмейл. Той не разрушава данните, но задръства нещата и те спират" - заяви за "Монитор" проф. Евгений Николов от Националната лаборатория по компютърна вирусология.

Според Николов "Конфикър" е по-опасен от прочутия преди няколко години вирус I love you. "I love you беше експлоатация на човешката слабост. Примерно след 3-тия час огромната част от света знаеше, че това е вирус, но всички продължиха да отварят това изключително добро послание. Любопитството дали пък не е истинско писмо беше изключително попадение във вирусния сценарий. То не се повтори повече. Няма как да се повтори" - твърди Николов. При заразяване с I love you само се получаваше взривно разпространение на писма, които косвено увеличаваха трафика. И там, където имаше криза за ресурс, мейлът вървеше бавно или спираше, уточнява експертът.


2000 - 2010 © CNsys PLC