търси
cnsys последен брой търсене архив абонамент за услугата
"Стандарт"  31 август 2010 , 15 стр.
Парламентът влиза във Фейсбук
Обмисляме три седмици работа в София, една при избирателите, казва Цецка Цачева

Надя Панкова
- Г-жо Цачева, в сряда ще ударите парламентарния звънец за начало на есенната сесия. Какво е най-важното в този пленарен сезон?
- Есенната пленарна сесия на Народното събрание винаги е взимала под внимание като приоритет законодателството, свързано с данъчните закони. По-специално приемането на държавния бюджет, което ще бъде приоритет и на това Народно събрание. Останалите теми, които ще ангажират вниманието ни, са злободневните проблеми на държавата. На първо място реформата в здравеопазването, предстои ни промяна в закона за здравето, лекарствата в хуманната медицина, законът за здравното осигуряване. Всички знаем, че секторът е свързван винаги с реформи през последните години. Оказа се обаче, че е най-нереформираният и оттам изтичат много държавни средства без резултат за медицината. Няма как да пропусна и мониторинговия доклад за проблемите в съдебната система, за идеята на ГЕРБ и експерти за създаването на специализираните съдилища. Тук трябва да намерят място и мерките, които взе правителството като противодействие на критиките от ЕК. Това е вторият голям приоритет за нас, както и изборното законодателство. Амбицията и политическият ангажимент са до коледната ваканция изборният кодекс да мине на първо четене. Обемът на работата и сложността изискват внимание от цялото общество, това е тема, по която всеки български гражданин има мнение. Така че ни предстои тежка задача, но съм убедена, че ще я приключим в срок. В сряда ще продължим с второ четене на закона за боеприпасите и взривните вещества и ще обсъдим на първо четене промени в законите за подземните богатства и застрахователните премии. В четвъртък вероятно първа точка ще е докладът на министър-председателя за участието на България в процеса на взимане на решения в ЕС за първото полугодие.

- В здравеопазването вече е факт болници да връщат пациентите си. От здравните заведения настояха парламентът да отблокира резерва на НЗОК. Възможно ли е да видим това наесен?
- Не е това посоката според мен, да се иска увеличаване на средствата от държавния бюджет без каквито и да било реформи. Убедена съм, че ще се намери изход от ситуацията около финансовото положение на лечебните заведения. Считам, че не малко пари съобразно държавния бюджет са предоставени на болниците. Но когато тези средства се наливат в една нереформирана система, не се вижда ефектът върху здравеопазването.

- В изборния кодекс също има спорни точки. Социолози се обявиха против предложението за забрана на скритите класации в изборния ден. Предстои ли промяна?
- Личното ми мнение е, че с оглед възможностите на интернет пространството няма механизъм, който да забрани гласността какво и как социологията дава като предварителни данни. С колегите, председатели на парламенти, коментирахме общуването във Фейсбук, ролята на интернет и е ясно, че то се саморегулира и е с абсолютна свобода. Считам, че каквото и да запишем като текст, трябва да сме прецизни и да сме наясно дали една забрана действително ще се изпълни. Мнението ми е, че в интернет няма как да се случи.

- Не споменахте в приоритетите на парламента закона за лобизма.
- Имах предвид законопроекти, които ще влязат в пленарна зала в рамките на есенната сесия. Темата за лобизма е под внимание и още през октомври ще имаме семинар по този въпрос със средства от Конгреса в САЩ, който ще проведат лектори и експерти в лобизма. Възложила съм сравнителен анализ, който да се изготви върху лобизма, и ще работим по темата много активно. Трябва предварително обучение. Лобизмът е сложна материя и не може реално да влезе в пленарна зала до Коледа.

- Намекнахте, че е възможна промяна в провеждането на парламентарния контрол. Каква ще е тя?
- Чуха се немалко идеи за промяна в правилника. На първи септември ще предложим на председателски съвет създаването на работна група от заместниците ми. Те ще се запознаят с предложенията на народните представители, нуждата от промени и кои са необходими. От доклади на неправителствения сектор и гражданите виждаме, че се критикува начинът, по който се провежда контролът. Той е константен в последните 20 години, има редица предложения, но работната група ще ги разгледа. Някои депутати считат, че промяна на деня на контрола ще доведе до повече ефикасност. Обсъждали сме с премиера този въпрос, но не е нормално във вторник да се провежда контролът, както се предлага. Понеделник и вторник са дните, в които европейските институции имат своите прояви и министрите ги посещават. В сряда заседава кабинетът. Не денят е важният, а начинът, по който се упражнява този контрол. Има и различни предложения на колеги за промени в работата на НС. Анастас Анастасов например има идея една седмица от месеца да се остави за работата на депутатите по избирателни райони. Останалите три съответно ще са по-интензивно натоварени от понеделник до петък. Идеята е да не се разкъсва работната седмица, това означава и икономии за бюджета по отношение на транспорта. Има разумно зрънце в идеята, но засега е предложение. Бях впечатлена също от богатата образователна програма в испанския парламент чрез сувенири, свързани с парламентарната дейност. Много е приятно, когато младите хора, посещаващи НС, могат да си вземат нещо за спомен. Ние имаме образователни книжки, които отразяват работата ни, но поставих въпроса за откриване на такъв магазин в парламента пред главния секретар. Нямам засега отговор, според законодателството ни не можем да разкрием тук такъв магазин. Но това е въпрос, който тепърва ще обсъждаме занапред.

- Част от депутатите се оплакват от ранното ставане и късните заседания на комисии. Планирате ли и промяна на работното време?
- Ако започнат по-късно, ще стоят още повече в комисиите. Тази тема я оставям на носителите на тази идея, защото има и предложения парламентът да започва работа по-късно. Аз лично смятам, че девет часа е нормално време за начало на заседанията.

- След като увеличихте видеоматериалите в сайта на парламента, планирате ли институцията да намери място и в социалните мрежи като Фейсбук?
- Няма пречка да използваме всички възможности, които новите технологии ни предоставят. Това е добра идея, която няма пречка да се реализира. Вижте, работата на 41-вото НС стана по-прозрачна заради достъпа на медиите и излъчването в реално време на заседания. Това е добре, но сме далеч от модерната работа. Трябва да е ясно, че народните представители нямат елементарни работни места в залата, оборудвани с техника, възможност да получат документи през интернет. Депутатите нямат и място на банките, за да поставят лаптопите си, а и в самата зала не може да бъдат инсталирани, за да се работи ефективно с тях. Това е една от причините да бъда радетел за нова пленарна зала, която тема стои на вниманието на ръководството. Това, което е в момента - залата в една сграда, работните места в другата, не създават възможности за оптимална работа. Да не забравяме, че сградата тук е строена в края на деветнадесети век за условия, които са отминали. Тя не отговаря на съвременно работно място. И да се наредим до другите национални парламенти е необходимо оборудването на нова пленарна зала и съставът на 41-вото НС ще реши този въпрос.

- В "партийния" дом ли ще се намира тя?
- До края на годината стартира конкурс, който ще даде икономическа обосновка и вариант на проект за нова зала. Има предложения от народни представители и архитекти за един нов комплекс, който да даде визията на парламента в България. Но ще се съобразим задължително с икономическото състояние на държавата, с броя население. Не смятам, че трябва да се стига до грандоманщина и търсейки ефектна архитектура, проектът да не съответства на мащабите на държавата. Нихилизма също не бива да го допускаме. Парламентът има нужда от подходяща по съдържание и визия пленарна зала.

- Има ли яснота дали депутатите засега спазват изискването ви да плащат при превишаване на лимитите си за разходи?
- Данните се обобщават в момента, тъй като тази практика бе въведена малко преди края на лятната сесия. Към този момент нямам конкретна справка и вероятно ще е готова през септември.

2000 - 2010 © CNsys PLC