търси
cnsys последен брой търсене архив абонамент за услугата
"Пари"  12 декември 2002 , 22 стр.
Впечатлен съм от качеството на българските сайтове

След десетилетие в писане на учебници по компютри през 1989 г. Стив Круг започва занимания с тестване на ползваемостта и дизайн на интерфейс в желанието си да реши, вместо да описва проблеми. Оттогава той е подпомагал сайтове и онлайн услуги като Apple, AOL, Netscape, Excite.

ГОСПОДИН КРУГ, КАК ОТКРИХТЕ ИНТЕРНЕТ?
- Учих английска филология и физика в колежа и си мислех, че ще стана преподавател в университета. Но междувременно открих компютрите и посветих 10 години от живота си в писане на инструкции, учебници и наръчници за компютърен софтуер. Мой приятел основа софтуерна фирма в Лос Анджелис през 80-те г. и тъй като живеех в Бостън, на 3000 мили от него, започнахме да си кореспондираме по мейла и да си обменяме файлове онлайн. Постепенно започнах да давам консултации по ползваемост, като работих за Apple Computer и тяхната версия на America Online, наречена еWorld. Така се оказа, че работя по дизайна на онлайн услуга във времето, когато започнаха да се появяват уебсайтовете.

ЗАЩО УЕБ?
- За мен уеб е като да имаш огромна публична библиотека и огромен магазин в собствения си дом и те работят 24 часа на ден. Радва ме фактът, че мога да намеря информация за почти всичко с много малко усилие - от номера на частта за смяна от счупения ми хладилник до телефонния номер на мой приятел в Канада или името на актьора във филма, който в момента гледам по телевизията.

КАКВО Е ВАШЕТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ПОЛЗВАЕМОСТ И КОЛКО ВАЖНО Е ЕДИН САЙТ ДА Е ПОЛЗВАЕМ?
- Ползваемостта е необходимо свойство за всичко - уебсайт или тостер. Тя определя дали хората ще се справят с използването, без да губят нерви и без да се откажат. Да е един уебсайт ползваем, означава посетителят да може бързо и безпроблемно да открие целта на сайта, типа информация, продукти или услуги, които съдържа, и да се ориентира в това, което търси, без особени затруднения.

ПОЛЗВАЕМИ ЛИ СА САЙТОВЕТЕ ДНЕС? А БЪЛГАРСКИТЕ САЙТОВЕ?
- Смятам сайтовете днес, че са много по-ползваеми от тези преди няколко години. Имаше достатъчно експерименти /успешни и не толкова/, така че днес добре знаем какво работи и какво - не. Също така днес има много хубави сайтове, от които да се учат начинаещите дизайнери. Но повечето сайтове все още имат проблеми с ползваемостта, защото е трудно всичко в един сайт да е както трябва. Ето защо винаги съветвам хората, създаващи сайтове, колко е важно да се направи тест, доколко сайтът ще е добър за тези, които ще го ползват. Оставете няколко души да сърфират из сайта и ги наблюдавайте. Това ще ви даде отговор дали сайтът е ползваем.
Прегледах около 200 български сайта, голяма част от които бяха от номинираните в конкурса Български сайт 2002, и трябва да призная, че съм много впечатлен от това, колко са добри.

КАКВИ СА КРИТЕРИИТЕ ВИ ПРИ ОЦЕНКА НА ЕДИН САЙТ?
- Имам много критерии, но няколко са основни:
Мога ли веднага да разбера какъв е сайтът и на кого е. /Това може да изглежда очевидно, но за много сайтове е трудно да се разбере./ Мога ли лесно да намеря информацията, която търся, изглежда ли информацията на сайта достоверна и точна.

СЛЕД КАТО ПРЕГЛЕДАХТЕ ТОЛКОВА БЪЛГАРСКИ САЙТОВЕ - КАТО ЧЛЕН НА ЖУРИТО НА БЪЛГАРСКИ САЙТ 2002 Г. - КАК СМЯТАТЕ, МНОГО РАЗЛИЧНИ ЛИ СА БЪЛГАРСКИТЕ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ САЙТОВЕ?
- Ако трябва да съм честен, не смятам че има голяма разлика. Има, разбира се, някои естетични и стилистични елементи, но като цяло има много повече прилики, отколкото разлики.

КОЕ БЕШЕ НАЙ-ТРУДНО ЗА ОЦЕНЯВАНЕТО НА САЙТОВЕТЕ В КОНКУРСА?
- Езиковата бариера. Има сайтове, които правят преводи, но за жалост няма все още такива, предлагащи превод от български на английски. Но когато един сайт е достатъчно добре направен, можеш да го оцениш добре и без да разбираш и една дума от написаното в него.

ЛЮБИМИТЕ ВИ САЙТОВЕ?
- Най-добре работещият сайт за мен е все още Amazon.com. И, разбира се, Google.

ИЗКУШАВАМ СЕ ДА РАЗБЕРА И КАК ВИЖДАТЕ БЪДЕЩЕТО НА УЕБ?
- Не съм добър в прогнозите. А и смятам, че всяка прогноза би била погрешна или неточна. Смятам, че бъдещето ще ни изненада.


2000 - 2010 © CNsys PLC