търси
cnsys последен брой търсене архив абонамент за услугата
"Банкеръ"  18 декември 2004 , 45 стр.
Онлайн пазарът в очакване на инвестиции
През 2004 г. в сектора заработи експремиер

Светослав Спасов

Между 1.8 млн. и 2 млн. лв. ще достигнат през 2004 година рекламните приходи на българоезичните ИНТЕРНЕТ-медии, сочат наблюденията на две от най-големите уеб агенции в страната - "Сайбърмарк" и "АBC дизайн". Спрямо миналата година постъпленията са с около 40-50% по-високи. За поредна година ръстът е впечатляващ, макар че в началото на годината някои прогнози сочеха дори 100% нарастване, каквото бе отчетено през 2003 година. Тогава медиите привлякоха около 1.4 млн. лв., което бе почти два и половина пъти повече от 600-те хиляди през 2002 година.

"По-ниският ръст, ако 50% увеличение изобщо може да се окачестви така, се дължи преди всичко на забавените темпове в развитието на двете водещи компании, занимаващи се с българоезични ИНТЕРНЕТ-медии - "Дир.БГ" АД, собственик на онлайн портала www.dir.bg, и "Нет Инфо БГ" АД, притежаващо сайтовете www.netinfo.bg, www.abv.bg и www.gbg.bg - обобщи за "БАНКЕРЪ" маркетинговият директор на "АBC дизайн" Жюстин Томс. - В предишни периоди те по правило приключваха годината с двойни и тройни приходи, но според мен през 2004-а нещата се промениха. През годината традиционни рекламодатели като производителите на алкохол и хранителните вериги не присъстваха осезаемо в онлайн пространството. Верни на него останаха преди всичко банковите институции, медицинската козметика и туристическите фирми. Въпреки забавения растеж оставам оптимист и за 2005 година отново прогнозирам двойно увеличение на приходите."

"Не мисля, че ръст от 50% през годината може да бъде наречен малък - коментира управителят на "Сайбърмарк" Иван Иванов. - Според мен пазарът се развива нормално. Моята прогноза е, че през следващата година тенденциите на него ще се запазят."

Лето 2004-о е било силно за специализираните сайтове, показват анализите на двете агенции. "През тази година своето взеха силно подценените досега профилирани медии", поясни шефът на "Сайбърмарк". Според "АВС дизайн" приходите на ИНТЕРНЕТ-изданията за строителство и недвижими имоти са се увеличили с над 100%, като за най-известните професионални издания увеличението е дори три пъти. "Виртуалното пространство се оформя като предпочитано от фирми със сравнително малки рекламни бюджети - коментира Жюстин Томс. - Тази година беше първата, в която български компании закупиха рекламни позиции в чуждестранни ИНТЕРНЕТ сайтове. Говоря преди всичко за туристически, фирми за отдаване на автомобили под наем и агенции за недвижими имоти."

След Нова година на пазара на ИНТЕРНЕТ-рекламата ще се появят нови играчи и свежи пари, гласят експертните прогнози. Сигнали за засилващ се интерес към виртуалното пространство се появиха още в началото на лятото. Както "БАНКЕРЪ" вече писа, през юни акционерното дружество "Инвестор. БГ", собственик на три онлайн медии, пусна акции на фондовата борса. Председателят на съвета на директорите на дружеството Любомир Леков обяви при представянето, че то планира през следващите две години да инвестира около 1 млн. лв. в до десет ИНТЕРНЕТ-медии и страници.

"През февруари ще пуснем още една медия и сайт за онлайн търговия със храни - съобщи Леков за "БАНКЕРЪ". - Съгласен съм, че през тази година ръстът в приходите леко се забави. От разговори с маркетингови експерти останах с впечатление, че това се дължи на монопола на водещите ИНТЕРНЕТ-медии."

Освен през борсата през следващата година в ИНТЕРНЕТ се очакват инвестиции и по други "канали". Упорито се разпространява слухът, че интересът на собственика на рекламна агенция "Крес" и на медиаагенция "Пиеро 97" Красимир Гергов към виртуалния пазар се засилва. Неговото име вече бе свързано по-сериозно с онлайн средата през лятото, когато Българската уеб асоциация пое организацията на фестивала за най-добър български сайт на годината. Председател на сдружението е Петко Карамочев, шеф на дизайнерската агенция на Гергов "Смак медия". Говори се, че през годината Гергов е придобил дял и в рекламна агенция "Бизнес дата", собственост на Владимир Жеглов. Жеглов е и собственик на онлайн портала www.dir.bg, за който вече стана дума. Твърди се, че сделката включва само "Бизнес дата", но въпреки това не е ясно дали в бъдеще тя няма да засегне и dir-a. По данни на маркетинговата агенция "Маркет Тест" за 2002 и 2003 г. онлайн порталът е най-посещаваният българоезичен сайт. "Всеки може да инвестира в ИНТЕРНЕТ, но не е ясно дали всеки може да печели от него - коментира Жеглов. - Доколкото знам, Красимир Гергов вече има инвестиции в он-лайн бизнеса, но те не са в моите фирми."

Говори се още, че Гергов вече притежава и дял от една от известните български страници за нелицензиран обмен на софтуер - www.data.bg. Коментарите са, че чрез нея през 2005 година (когато се очаква затварянето на много сървъри, съдържащи програми без уредени авторски права) той ще тества платения пазар на услуги. Според наблюдатели към момента онлайн търговията с музика и филми в страната е по-скоро утопия поради многобройните и непрекъснато подновяващи се безплатни предложения в мрежата.

Като знак, че апетитите към ИНТЕРНЕТ постепенно, но трайно растат, може да се приеме и фактът, че през 2004-а за известно време в ръководството на dir-а бе бившият маркетингов директор на "М-Тел" Милко Георгиев. Пресата писа, че от лятото мениджър във фирмата е и експремиерът на България Жан Виденов, в чието правителство Владимир Жеглов бе икономически съветник. Според част от наблюдателите обаче привличането на Виденов е по-скоро знак на Жеглов за завръщане към политиката, отколкото интересен бизнес ход.

За пръв път в петгодишната история на конкурса за най-добър български ИНТЕРНЕТ сайт организаторите от Българската уеб асоциация отнеха присъдена награда. През ноември управителният съвет на асоциацията анулира резултатите от гласуването в категорията "Личен сайт" и лиши от приза на публиката личната страница на певицата Светла Иванова. Причината бе, че www.svetlaivanova.com "сериозно нарушава авторските права и копира дизайна" на http://www.2advanced.com/portfolio/joshtodd. "След приключването на конкурса дизайнът на страницата бе изцяло обновен от автора му, но това не означава, че не е имало нарушаване на авторските права - заявиха от асоциацията.- По този начин прилагаме на практика правилата в етичния кодекс, приет от членовете й."

 


2000 - 2010 © CNsys PLC